Μειώνεται και πάλι ο αριθμός των παλαιστών ανά κατηγορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020

Ενώ η κοινότητα της πάλης στις ΗΠΑ ήταν επικεντωμένη στην αγωνιστική δράση των Trials για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων και νεανίδων το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λίνκολν της Νεμπράσκα, το άθλημά μας δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα από τα χέρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Του Mark Palmer, αρθρογράφου στο InterMat

Καταχωνιασμένη ανάμεσα στις ανακοίνωσεις της ΔΟΕ οι οποίες έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουνίου, σχετικά με νέα σπορ που προστίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, όπου συμπεριλαμβάνονται το μπάσκετ 3×3 και η ελεύθερη ποδηλασία BMX (freestyle BMX), βρισκόταν και η πληροφορία ότι ορισμένα παραδοσιακά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουν λιγότερες συμμετοχές αθλητών/τριών στους Θερινούς Αγώνες σε τρία χρόνια.

Η πάλη είναι ένα από τα αθλήματα που πλήττονται, με 56 λιγότερες διαθέσιμες συμμετοχές (εισιτήρια) για τους αγώνες του Τόκιο από ό, τι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Η πάλη δεν είναι το μοναδικό άθλημα που πρόκειται να επηρεαστεί. Συνολικά 285 θέσεις αθλητής θα χαθούν σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου καλοκαιριού, με το στίβο να χάσει 105 θέσεις, την άρση βαρών να χάνει μέχρι και 64 θέσεις, η ιστιοπλοΐα και η σκοποβολή θα χάσουν από 30 και την κολύμβηση να έχει 22 λιγότερες συμμετοχές.

Ευκαιρίες πρόκρισης για τους παλαιστές το 2020

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, θα διατεθούν συνολικά 288 εισιτήρια για τους αθλητές/τριες της πάλης σε 18 συνολικά κατηγορίες βάρους, έξι (6) στην ελεύθερα των ανδρών, έξι (6) στην ελεύθερα γυναικών και έξι (6) στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Αυτό μεταφράζεται σε 16 παλαιστές ανά κατηγορία βάρους. Για να κάνετε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 … υπήρχαν 18 κατηγορίες βάρους, αλλά συνολικά 344 παλαιστές συμμετείχαν στους περσινούς Αγώνες, έχουμε λοιπόν απώλεια 56 διαθέσιμων θέσεων συγκρίνοντας το 2020 σε σχέση με το 2016.

  • Οι έξι κατηγορίες βάρους στην ελευθέρα πάλη ανδρών είναι τα: 57, 65, 74, 86, 97 και 125 κιλά.
  • Οι έξι κατηγορίες βάρους στην ελευθέρα πάλη γυναικών είναι τα: 48, 53, 58, 63, 69 και 75 κιλά.
  • Οι έξι κατηγορίες βάρους στην ελληνορωμαϊκή πάλη είναι τα: 59, 66, 75, 85, 98 και 130 κιλά.

Είσοδος νέων σπορ εις βάρος του αθλήματος της πάλης

Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η ΔΟΕ είχε ως στόχο την συμμετοχή περίπου 10.500 αθλητών και αθλητριών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 είναι 10.616 αθλητές και αθλήτριες στα 28 αθλήματα κορμού.

Παρότι η ΔΟΕ προσπαθεί να διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων, έχει επεκτείνει τον αριθμό των αθλημάτων και σπορ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που λαμβάνουν χώρα σε τρία χρόνια. Την Παρασκευή, η ΔΟΕ ανακοίνωσε την προσθήκη του μπάσκετ 3×3 και την ελεύθερη ποδηλασία BMX (freestyle BMX) για το 2020. Τα οποία προστέθηκαν σε αυτά που ανακοινώθηκαν από την ΔΟΕ τον Αύγουστο του 2016 για τους επόμενους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (μπέιζμπολ, σόφτμπολ, καράτε, skateboarding, αναρρίχηση, και σέρφινγκ).

Επιπλέον, προστέθηκαν ορισμένες νέες κούρσες στα είδει υπάρχοντα αθλήματα και σπορ, όπως η κούρσα Madison ανδρών και γυναικών για την ποδηλασία πίστας, ενώ στην κολύμβηση θα προστεθούν τα 800μ ελεύθερο ανδρών και 1.500μ ελεύθερο γυναικών. Θα υπάρξουν και αγωνίσματα μικτών φύλων (ανδρών & γυναικών), συμπεριλαμβανομένης της κούρσας των 4×100μ μικτής σκυταλοδρομίας στην κολύμβηση, και τα 4×400 μικτής σκυταλοδρομίας στον στίβο.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι αλλαγές αυτές γίνονται για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο δίκαιη όσον αφορά στη συμμετοχή των δύο φύλων (η ΔΟΕ αναμένει οι γυναικείες συμμετοχές να αποτελλούν το 48,8 τοις εκατό του συνόλου των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020), στην προσπάθεια να γίνουν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πιο ελκυστικοί σε ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού, με την προσθήκη σπορ σχεδιασμένων να προσελκύσουν τους νέους, τους αστικές αθλητές και τους υποστηρικτές των σπορ αυτών.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα είναι πιο νεανικοί, πιο αστικοί και θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό γυναικών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή σχετικά με τις αλλαγές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Για ποιό λόγο οι περικοπές;

Γιατί θα πρέπει η πάλη, άθλημα με ρίζες στην αρχαιότητα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Αγώνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς το 1896, να απολέσει 56 συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020;

Δικτυακοί τόποι που καλύπτουν άλλα Ολυμπιακά αθλήματα και σπορ αναφέρουν πιθανούς λόγους.

Το Yahoo!Sports δίνει την ακόλουθη εξήγηση: «Η ΔΟΕ πιέζει για περισσότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στα αθλήματα και σπορ που καλύπτει και προέβη για τον λόγο αυτό σε ορισμένες τροποποιήσεις στον αριθμό συμμετεχόντων. Οι αγώνες του 2020 στο Τόκιο θα περιλαμβάνουν 285 λιγότερους αθλητές από ότι στο Ρίο το 2016. Η άρση βαρών και η πάλη επλήγησαν περισσότερο, με την μείωση λόγω εξισορρόπησης στην εκπροσώπηση των δύο φύλων, να φτάνει τις 120 συμμετοχές.»

Το BallinEurope.com, ιστοσελίδα που καλύπτει το ερασιτεχνικό και επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη, προσφέρει μια εξήγηση ως προς το γιατί το μπάσκετ 3×3 προστέθηκε εις βάρους άλλων αθλημάτων, όπως η πάλη, η οποία είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά αποκαταστάθηκε αργότερα το ίδιο έτος.

«Ένα από τα αθλήματα που προορίζονταν για σφαγή ήταν η πάλη, αλλά το κίνημα που ακολούθησε για να διασωθεί η Ολυμπιακή πάλη (και δικαίως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται αποβάλλοντας ένα άθλημα που διατηρεί άσβεστη την όποια φλόγα έχει απομείνει στην ψυχή των αγώνων) οδήγησε σε αλλαγή τακτικής από πλευράς της ΔΟΕ,» σύμφωνα με το  BallinEurope.Com. «Αντί της μείωσης των αθλημάτων και σπορ, ο στόχος θα είναι η αυξήση του συνολικού αριθμού των αθλημάτων και σπορ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των συμμετοχών ανά άθλημα.»

Για να δείτε την πλήρη λίστα των αθλημάτων και σπορ καθώς και τον αριθμό των αθλητών που μπορούν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, κάντε κλικ εδώ.

Πηγή