Από που βγήκε η έκφραση «δεν έχει τσίπα επάνω της»…

Ποια ήταν η ευπρεπής ενδυμασία για τις γυναίκες στο Βυζάντιο και τι έκαναν οι εταίρες για να προκαλέσουν τους άνδρες…

Στο Βυζάντιο, όταν οι γυναίκες παντρεύονταν, είχαν το δικαίωμα να διασκεδάζουν με τους άντρες τους στα συμπόσια και στις γιορτές. Εκεί, μπορούσαν να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να φλερτάρουν χωρίς παρεξήγηση. Οι γυναίκες των υψηλότερων τάξεων έπαιρναν μέρος σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, αλλά φρόντιζαν να μην παρεκτραπούν. Ένδειξη τίμιας και σοβαρής γυναίκας την εποχή εκείνη ήταν να έχει σκεπασμένα τα μαλλιά της και να μη δείχνει ποτέ στους άντρες – ακόμη και στο σύζυγο, στον αδελφό και στον πατέρα της- ολόκληρο το πρόσωπό της. Μπορούσε δηλαδή να διασκεδάσει και να μεθύσει, αλλά το πρόσωπό της έπρεπε απαραίτητα να είναι μισοσκεπασμένο. Για τον λόγο αυτό, είχε κρυμμένο το μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι της με λεπτό ύφασμα. Το ύφασμα αυτό το έλεγαν «τσίπα».

Οι εταίρες όμως, σε αντίθεση με τις σοβαρές γυναίκες που παρευρίσκονταν στα συμπόσια, όταν ήθελαν να σκανδαλίσουν τους άνδρες, σηκώνονταν να χορέψουν τον «τουρλητό». Αυτός ήταν ο πιο ανήθικος χορός του καιρού εκείνου. Συγχρόνως, άφηναν να τους πέφτει το ύφασμα, η τσίπα και να τους ξεσκεπάζει ολόκληρο το πρόσωπο.

Από το γεγονός αυτό βγήκαν οι φράσεις: «δεν έχει τσίπα στο πρόσωπο», «δεν έχει τσίπα επάνω της» και «είναι ξετσίπωτη», που χρησιμοποιούμε σήμερα για γυναίκα χαμηλής ηθικής. Πηγή: «3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης …

Πηγή